Jak pracují kvasinky v reálných podmínkách? Je možné si vytvořit v domácích podmínkách kvalitní a pitelný nízkoalkoholický nápoj, jak ho vyráběli naši předkové?
Změna zbarvení acidobazických indikátorů souvisí se změnou struktury indikátoru v závislosti na hodnotě pH. Tuto skutečnost lze sledovat pomocí absorpčních spekter (tj. závislosti absorbance na vlnové délce), které se protínají v jednom, tzv. isosbestickém bodě.
Když připravujeme obložený chléb, tak jednomu krajíci chleba odpovídají dvě kolečka šunky. Kolik kyseliny chlorovodíkové je třeba na úplný rozklad sody? V této úloze stanovíme reakční stechiometrii pomocí měření tlaku vytěsněného oxidu uhličitého.
Všichni víme, co je vodní kámen a jak někdy může obtěžovat náš život. Proč se někde tvoří vodního kamene více a jinde méně? Cílem této úlohy je stanovení částečné přechodné tvrdosti vody prostřednictvím vápenatých iontů.
Deskový kondenzátor je tvořen dvěma odizolovanými vodivými deskami a nemůže jím tudíž procházet stejnosměrný proud. Jak se bude takový kondenzátor chovat v obvodu se zdrojem střídavého napětí?
Jak spolu souvisí rozdílné fyzikální veličiny a jednotky, které můžeme nalézt v technickém popisu různých světelných zdrojů, jako jsou baterky, lampy, lustry a jiné? A jak je to s jejich energetickou náročností?
V buňce je celá řada bílkovin (proteinů) s nejrůznější funkcí. Jedny z velice důležitých buněčných součástí bílkovinné povahy jsou enzymy. Enzymy jsou jendoduché či složené bílkoviny s katalytickou funkcí. Většina enzymů je dosti citlivá na podmínky, ve kterých se vyskytuje.
Vápník kolem sebe nalezneme v řadě sloučenin. Některé z nich tvoří přímo celá pohoří (sádrovec, vápenec, dolomit, apatit, …), jiné jsou třeba součástí živých organizmů. Najdeme ho třeba ve schránkách plžů, mlžů, u korálnatců a dalších.
Dusík je nezbytnou součástí řady látek, bez kterých by na naší planetě neexistovat život. Ne každý živý organizmus je ale schopen využívat plynný dusík z naší atmosféry. Jaká je tedy cesta dusíku z atmosféry až do takových sloučenin jako jsou třeba bílkoviny?