Námětem cvičení je hodnocení kvality vody z různých lokalit s využitím PASCO ezSamples, pH čidla a teploměru. Hodnocené parametry: teplota, pH, tvrdost vody, koncentrace dusičnanů, amoniaku, fosfátů a železa.
Práce s anemometrem a gps senzorem. Zvolíme si 4 různé svahy podle expozice - severní, východní, jižní, západní, měření provádíme pokud možno ve stejné nadmořské výšce, sledujeme charakteristiky počasí ve stejnou dobu, můžeme porovnávat a zdůvodnit rozdíly v jednotlivých charakteristikách.
Jak pracují kvasinky v reálných podmínkách? Je možné si vytvořit v domácích podmínkách kvalitní a pitelný nízkoalkoholický nápoj, jak ho vyráběli naši předkové?
Cílem experimentu je ověření tvrzení, že žížaly jsou schopné díky vápenaté žláze neutralizovat huminové kyseliny, které jsou obsaženy v tlejícím listí.
Druhým cílem je srovnání pH žížalích exkrementů s hodnotami pH půd v různém prostředí.
Mají praváci silnější levou ruku? Určitě by se našli zastánci této i opačné hypotézy. Pomocí ruční dynamometrie tedy jednoduše zjistíme, zda je velikost maximální síly stisku ruky statisticky významně vyšší u preferované či naopak nepreferované horní končetiny.
Mají praváci silnější levou ruku? Určitě by se našli zastánci této i opačné hypotézy. Pomocí ruční dynamometrie tedy jednoduše zjistíme, zda je velikost maximální síly stisku ruky statisticky významně vyšší u preferované či naopak nepreferované horní končetiny.
Žáci si v jednoduchém pokusu ověří, která voda, v závislosti na kyselosti, poskytuje nejvhodnější podmínky pro růst zelených řas.
Pomůcky: PET lahve 0,3 l, citrón, ocet, vápno, čidlo Pasco Spark a pH elektrody.